تیرباران شوهر عمه در پیونگ یانگ
مرد دوم کره شمالی اعدام شد
خبری از اواسط هفته انتظارش میرفت، صبح جمعه توسط پیونگ یانگ رسما اعلام شد. خبرگزاری رسمی کره شمالی (KCNA) اعلام کرده است که جَنگ سونگ تِک، بانفوذترین دولتمرد و شوهر عمه کیم جونگ اون رهبر این کشور که روز دوشنبه به اتهام «اعمال مجرمانه» از تمام مسئولیتهای خود خلع شده بود، روز پنجشنبه اعدام شده است. این رویدادمهم ترین اتفاق پس از مرگ کیم جونگ ایل،رهبرپیشین کره شمالی است. یکی از مقامات وزارت اتحاد مجدد کره جنوبی میگوید: «این اتفاق بیسابقه است. ما در گذشته شاهد پخش چنین اطلاعیههایی نبودیم. ارائه این همه جزئیات نشان میدهد که تلاش شده به این تصمیم مشروعیت داده شود.» جَنگ سونگ تِک تا پیش از مرگ، معاون “کمیسیون دفاع ملی”، بالاترین نهاد نظامی کره شمالی بود. وی در نشست اخیر حزب حاکم کمونیست ناگهانی توسط مامورانی بازداشت و با تحقیراز سالن کنفرانس بیرون برده شد،سپس هیئت مرکزی حزب کمونیست کارگری کره شمالی جَنگ سونگ تِک را به اتهام ارتکاب «اعمال ضدحزبی و ضدانقلابی» اخراج و بلافاصله از تمام آرشیو عکسها و فیلمهای کره شمالی حذف گردید. او یکی از چهرههای اصلی امور اقتصادی در کره شمالی هم بود و بطور مرتب مذاکرات با چین، نزدیکترین متحد پیونگ یانگ، را به عهده داشت. اکنون رسانههای دولتی کره شمالی او را به عنوان فردی “خائن”، “منفور”، “تفاله” و “بدتر از سگ” توصیف کردهاند. جانگ سونگ تک مدتها به عنوان مرد دوم حکومت کره شمالی به شمار میرفت و هنگام واگذاری قدرت به کیم جونگ اون همراه و استاد رهبرجوان این کشور بود. خبرگزاری (خبرگزاری مرکزی کره) وی را «ضد حزب، عنصر جناحی ضد انقلاب» خوانده و افزوده است که در حالیکه کیم جونگ اون به او اعتماد کرده و به او مقام بالایی در دولت داده، او قصد داشته قدرت را از رهبر کره شمالی “بدزدد”.
زندگی جَنگ سونگ تِک
*زندگی به عنوان شوهرعمه: جَنگ سونگ تِک که در لحظه اعدام67 سال داشت؛ در سال 1972 با خواهر کوچک کیم جانگ ایل رهبر سابق کره شمالی ازدواج کرده بود. بر اساس گزارشها، هنگامی که این مرد جوان پرجذبه کایونگ هیل، خواهر کوچکتر کیم جونگ ایل، را در دانشگاه ملاقات کرد، روابط میان آنها آغاز شد. کیم ایل سونگ، رهبر پیشین، با این پیوند مخالفت کرد چرا که این دو از طبقههای اجتماعی متفاوتی بودند. او جَنگ سونگ تِک را مجبور ساخت تا دانشگاه خود را عوض کند. هرچند پس از التماس و خواهش دخترش از نظرش برگشت و اجازه ازدواج آن دو را داد. آنها از این ازدواج یک دختر داشتند که در پاریس دانشجو بود و در سال 2006 خودکشی کرد.
*زندگی به عنوان مرد دوم: جَنگ سونگ تِک پس از ازدواج با دختر کیم ایل سونگ وارد سیستم حکومت کره شمالی شد. پس از مرگ رهبرنخست کره شمالی و از سال 1992 به عضویت کمیته مرکزی حزب کمونیست کارگری در آمد و یکی از اعضای ارشد این حزب بود. او از سال 2011 معاون کمیسیون دفاع ملی، بالاترین نهاد نظامی کره شمالی شده بود. در میانههای سال 2004، با وجود جایگاهش در خانواده کیم، از دیدهها ناپدید شد. گزارشی به نقل از سازمان اطلاعاتی کره جنوبی، خبر داد که او در پیونگ یانگ در حبس خانگی به سر میبرد. برخی گزارشهای دیگر بر این باور بودند که او برای دوره “بازآموزی” فرستاده شده بود.هنوز علت کنار گذاشتن او از قدرت به روشنی معلوم نیست، هرچند تحلیلگران بر این گمان اند که شاید او نفوذ بسیار زیادی را در دستگاه قدرت به دست آورده بود.در هر صورت، جَنگ سونگ تِک تا سال 2006 در انظار عمومی آشکار نشد. هرچند، پس از این سال، به نظر میرسد که دوره بازآموزی او سریع پیش رفته است. در اواخر سال 2007، جَنگ سونگ تِک رییس یک اداره حزبی شد که کار نظارت بر پلیس و دادگستری را به عهده داشت. رسانههای دولتی به طور گسترده ای حضور وی را در کنار کیم جونگ ایل در بازدیدهای رسمی سراسر کشور گزارش میدادند. ناظران همچنین گمان میبرند که جَنگ سونگ تِک پس از آن که کیم جونگ ایل در سال 2008 بر اثر سکته مغزیش دچار ناتوانی شد، در مهار اوضاع نقش چشمگیری را بازی کرد. با انتصاب او در کمیسیون دفاع ملی در سال 2009، جایگاه رهبری کلیدی وی رسمیت یافت. مقام او حتی در سال 2010 و زمانی که بالاترین معاون تشکیلات ارتش نامیده شد، ارتقا بیشتری پیدا کرده بود.
واکنشها به اعدام
به گفته رسانه دولتی کره شمالی از "فساد، استفاده از مواد مخدر، قمار، زنبازی و داشتن زندگی فاسد و هرزه" جَنگ سونگ تِک نوشته بودند. البته در حین محاکمه وی، جرائم "اقدامهای ضد حزبی و ضد انقلابی با هدف برانداختن رهبری حزب و دولت و نظام سوسیالیستی" علیه وی مطرح شد. وبسایت خبرگزاری مرکزی کره 22 آذرماه آورده است که تمامی اتهامات جانگ سونگ تک "اثبات شدهاند" و آقای جانگ نیز "این اتهامات را پذیرفته است".ساکنان پیونگ یانگ، پایتخت کره شمالی، پوشش رسانه ای دادگاه جانگ سونگ تاِئک را دنبال کرده اند و با تایید این مجازات، خشم خود را از رفتار فردی که تا چندی پیش از چهرههای اصلی این کشور بود ابراز میکنند.یکی از ساکنان پیونگ یانگ میگوید: «او دشمنی بود که به اندازه کافی جرات این دیوانگی را داشت که تلاش کند قدرت را از دست حزبمان و رهبرمان بگیرد. ببینید او چه آسیبی را به زندگی مردم وارد کرد. او به سزای خود رسید.» شخص دیگری میافزاید: «برای این افراد خائن که میخواستند وحدت ما را از بین ببرند، اعدام، پایینترین حکم ممکن است. باید آنها را تکه تکه کرد و به زباله دانی تاریخ سپرد.»
مقامهای کره جنوبی نسبت به فرایندهای جاری در همسایه شمالی خود و ثبات آن کشور نگران هستند. یک سخنگوی وزارت امور خارجه کره جنوبی روز جمعه پس از نشست کابینه امنیتی این کشور اعلام کرد که "ما خود را برای هر گونه احتمالات آماده خواهیم کرد".وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا، اعدام مقام بلندپایه کره شمالی را "نهایت وحشیگری" خواند و اعلام کرد رخدادهای این کشور را به دقت زیر نظر دارد.
کالبدشکافی جَنگ سونگ تِک
رسانههای جهان دسترسی دقیقی به منابع خبری در پیونگ یانگ ندارند و همین موضوع گمانه زنیها را افزایش میدهد.
پس از مرگ کیم جونگ ایل،پیوند خانوادگی جَنگ سونگ تِک – و نیز رابطه نزدیکش با کیم جونگ ایل؛ رهبر پیشین کره شمالی – گمانها را بر آن برده بود که رهبر جوان کره شمالی زیر نفوذ او قرار دارد. ناظران او را قدرت اصلی پشت پرده در حکومت کیم میدیدند، که به برادرزاده بی تجربه همسرش، اندرز و مشاوره میدهد. تصاویر مراسم خاکسپاری کیم پدر، رهبر پیشین کره، کیم جونگ اون را نشان میداد که در کنار خودرو حمل کننده تابوت پدرش راه میرود در حالی که جَنگ تنها به فاصله چند قدم در پشت او قرار داشت. حذف آقای جَنگ نشانگر چرخش عمده ای در دستگاه رهبری کره شمالی به شمار میآید. کیم جونگ اون،بعد از آن که در 28سالگی و در اوج نااپختگی قدرت را از پدرش به ارث برد امروز دیگر همه امور را در چنگ خود میبیند. او پیش از این سال گذشته هم رئیس ارتش را برکنار کرد، و علاوه بر آن، بعد از به قدرت رسیدن، به رهبران چین بیاعتنایی کرد. ماه گذشته 80 نفر در استادیوم و مقابل چشمان مردم به جرم تماشای یک سریال تلویزیونی ساخت کره شمالی اعدام شدند. پیش از اعدام جَنگ سونگ تِک،چندتن از مشاوران وی نیز اعدام شدند. برخی معتقدند اینها اقداماتی حسابشده برای نشان دادن کنترل او بر اوضاع است.
وبسایت دیلی ان کی (Daily NK) کره جنوبی که در داخل کره شمالی منابع خبری دارد، معتقد است که این برکناری نشاندهنده وجود اختلاف در داخل کشور بر سر ایجاد رشد و رونق اقتصادی است. این وبسایت بهنقل از منابع ناشناس میگوید که جَنگ سونگ تِک برخلاف کیم جونگ اون “طرفدار اصلاحات و گشایش به سبک چینی، و نه گشایش نیمهکاره” بود. شایان ذکر است، دادگاه او را به عنوان فردی “پست تر از سگ” توصیف کرد که “برای خود دارودسته ای به راه انداخته و به عنوان رییس این گروه فرقهای جدید، با ارتکاب جنایات شنیع قصد سرنگونی دولت را داشته است.”
اختلاف نظر این دو بر سر این موضوع نهایتا به نابودی آقای جَنگ منجر شد. همزمان با تثبیت قدرت در پیونگ یانگ،سفیر این کشور در چین احضار شده است؛حالا این گمانه زنی وجود دارد که رهبر جوان کره شمالی دیگر خودرا وامدار هیچ کس نمیداند دست به اقدامات تندتری زده و حتی دیگر جوابگوی پکن که سعی بر مهار آنها دارد،نباشد.