صف آرایی کرملین برای جنگ سرد
همزمان با درگیری غرب گرایان اوکراین،روسیه تغییر استراتژی داد
اوکراین همانند سالهای پیش به میدان نیرد غرب و شرق تبدیل شده است. اگرچه وضع امروز کی یف به هیچ وجه به روزهای انقلاب مخملی در سال2004 شباهت ندارد ولی روسیه نشان داده میخواهد آنچه که دست درازی غرب به منافع خود میداند را با تمام قدرت قطع کند.البته موضوع به اینجا ختم نمیشود و مسائل استراتژیک دیگر که به روسها مربوط میشود به شکل زنجیره وار درحال بروز است.
در داخل معرکهای که در کی یف در جریان است اوضاع همچنان ملتهب محسوب میشود.مخالفان دولت از 3هفته پیشتر،به دلیل امتناع رئیس جمهوری از امضای تفاهم اقتصادی به خیابان آمده اند. روسیه مخالف شدید امضای پیمان همکاری میان اوکراین و اتحادیه اروپا است و تاکنون فشار زیادی را بر محافل سیاسی اوکراین برای پرهیز از امضای این پیمان همکاری وارد کرده است.
نیروهای پلیس اوکراین شامگاه سهشنبه وارد محل تجمع تحصنکنندگان در کی یف شده و با تظاهرکنندگان برخورد کردهاند. با یورش و استقرار «برکوت»، یگان ویژه پلیس ضدشورش، در ورودی شمالی میدان استقلال، مخالفان ناقوسهای کلیسای جامع کی یف را بصدا در آوردند. معترضان که شهرداری کیف را اشغال کردهاند، برای جلوگیری از ورود پلیس به این ساختمان روی سر آنها آب یخ ریختند.
یکی از معترضان حاضر در میدان استقلال یورش پلیس را «تحریک محض علیه اعتراضات مسالمت آمیز» میخواند میگوید:«ما هیچ سلاحی، چوبی و چیزی در دست نداریم. آیا میشود اینگونه علیه مردم صلحجوی کشور خود اقدام کرد؟»
پیش تر، ویتالی کلیچکو، از رهبران مخالفان دولت از زنان و کودکان خواسته بود تا این میدان را ترک کنند.این زدوخوردها تا بامداد چهارشنبه ادامه داشت.
کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که عصر سه شنبه در میان مخالفان حاضر شده بود و هم اکنون در کی یف به سر میبرد در صفحه فیسبوک خود نوشت از این که میبیند پلیس برای پراکندن معترضان از زور استفاده میکند ناراحت است.وی مینویسد:« مسئولان اوکراین نیازی به برخورد با جمعیت (حاضر در میدان) آنهم در تاریکی شب و با توسل به نیروی پلیس نداشتند.»
جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا اما با لحنی محکمتر از پیش «انزجار» کشورش را در استفاد? پلیس ضدشورش اوکراین از باتوم و بولدوزر علیه اعتراضات مسالمت آمیز مخالفان، ابراز داشته است. درنهایت، پیش از ظهر دیروز نیروهای پلیس از مواضع مخالفان عقبنشینی کردند.
به گزارش آسوشیتدپرس، صدها نیروهای پلیس اوکراین 19 آذرماه سعی کردند موانع و حصارهای دور تا دور محل تحصن در میدان «استقلال» کیف را از جا در بیاورند، که با مخالفت تظاهرکنندگان مواجه شدند.
گارد روس ها برای جنگ سرد
دولت روسیه در حال بررسی طرحی است که استفاده از تلفنهای هوشمند خارجی را برای مقامات عالی رتبه و نمایندگان دومای این کشور ممنوع میکند. دلایل امنیتی علت اصلی منع احتمالی استفاده از تلفنهای هوشمندی همچون آیفون و سامسونگ عنوان، و راه حل و جایگزین هم استفاده از تلفن هوشمند ساخت روسیه بنام «یوتافون» ارائه میشود. یوتافون ساخت روسیه با دو صفحه نمایش، هفته گذشته وارد بازار شده و یکی از اولین استفاده کنندگان آن ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه است.
از سوی دیگر روسها دست به یک تغییر رسانه ای بزرگ زدند؛آنها ریانووستی،قدیمیترین خبرگزاری این کشور را به همراه رادیو دولتی صدای روسیه در رسانه جدیدی با نام «سوودنایا راسیا» به معنای «روسیه امروز» ادغام کردند و دیمیتری کیسلیوف 59 ساله، مجری شناخته شده برنامههای تلویزیونی در روسیه به عنوان مدیر عامل برگزیده شد.
هر چند که در بیانیه کاخ کرملین دلیل انحلال دو رسانه دیگر، صرفه جویی مالی عنوان شده است، اما نشریه آلمانی «اشپیگل آنلاین» مینویسد، راه اندازی رسانهای عظیم و سپردن مدیریت آن به شخصی مانند دیمیتری کیسلیوف، میتواند پیامی برای غرب به همراه داشته باشد. اشپیگل آنلاین مینویسد، از زمان آغاز اعتراضات در اکراین، یکی از برنامههای ثابت دیمیتری کیسلیوف، تمسخر و وحشی نشان دادن معترضان بوده است. به نوشته این نشریه، کیسلیوف حتی گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان را نیز که با حضور در میدان استقلال کیف، حمایت خود را از اعتراضات در اکراین نشان داده است، به تمسخر میگیرد. به نوشته اشپیگل آن لاین، کیسلیوف در برنامهای تلویزیونی به بیان اظهاراتی ضد همجنسگرایان در ارتباط با وزیر خارجه آلمان پرداخته است. نه تنها منتقدان سیاستهای پوتین، بلکه برخی از معتمدان رئیس جمهور روسیه نیز این موضوع را مطرح میکنند که تاسیس رسانهای عظیم و تبلیغاتی از سوی پوتین با اهدافی سیاسی صورت گرفته و صرفه جویی مالی تنها یک «بهانه» بوده است. سرگئی ماروف، کارشناس سیاسی و از نزدیکان پوتین در همین ارتباط میگوید، رئیس جمهور این کشور از نحوه مدیریت و انتشار گزارشهای خبرگزاری ریانووستی رضایت نداشته است و ایدههای مطرح شده در این خبرگزاری را متاثر از موضعگیریهای کشورهای غربی میدانسته است.
در عین حال در منشور رسانه روسیه امروز، مخاطبان این رسانه در خارج از روسیه معرفی شدهاند که قرار است از جامعه و سیاستهای روسیه اطلاعات بیشتری کسب کنند.سرگئی ایوانف، رئیس دفتر ریاست جمهوری روسیه در همین ارتباط میگوید: «روسیه سیاستهای خود را دنبال میکند و از منافع ملی خود به طور کامل دفاع میکند. توضیح این مطلب برای دنیا کار چندان راحتی نیست، اما ما هم میتوانیم و هم باید این کار را انجام دهیم.»
این در حالی است که منتقدان میگویند، روسیه قصد دارد با این کار ماشین تبلیغاتی عظیمی راه بیاندازد که هدف آن تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی غرب درباره روسیه است.
آرایش جدید روسها در بعد نظامی هم قابل تامل است. دیروز نخست وزیر روسیه اعلام کرد کشورش به هر گونه تهاجم خارجی با بمب اتمی پاسخ میدهد. راگوین روز چهارشنبه در نشست دومای روسیه گفت: هر قدر هم که سلاحهای غیر هسته ای آزمایش کنیم و بر سر موشکهای راهبردی کلاهکهای غیرهسته ای قرار دهیم، اما اگر به ما حمله کنند طبق دکترین دفاعی روسیه برای دفاع از کشور به سلاح اتمی متوسل خواهیم شد.
معاون نخست وزیر روسیه افزود: کشور یا گروه کشورهای متخاصم باید این واقعیت را در باره روسیه درک کنند.راگوزین گفت: این توانمندی روسیه عامل اصلی بازدارنده از هر گونه تجاوز نظامی به این کشور است.
روسیه در یک سال اخیر با آغاز استقرار سامانه پدافند موشکی آمریکا در اروپا، به تقویت توانمندی اتمی خود روی آورده است. ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه بتازگی در این باره گفت: شاهد تلاشهای گسترده برای از بین بردن موازنه راهبردی در سطح جهان هستیم که در وهله اول در رابطه با ایجاد سیستم پدافند موشکی آمریکا در اروپا میباشد. پوتین یادآوری کرد: در سال 2014 نیروهای مسلح روسیه بیش از 40 فروند موشک قاره پیما و بیش از 210 هواپیما و بالگرد دریافت میکنند. درهمین حال، پس از آنکه کانادا مدعی مالکیت در قطب شمال و آبهای اطرافش شد، رئیسجمهوری روسیه به ارتش کشورش دستور داد تا حضور خود در شمالگان را تقویت کند. واکنش سریع و جدی روسیه به اطلاعیه کانادا نشاندهنده تمایل روسیه برای حفاظت از منافع نفتی و گاز طبیعیاش در این منطقه بکر و دست نخورده است. اما علاوه بر کانادا کشورهای دیگری همچون نروژ و دانمارک نیز مدعی این منطقه غنی هستند. یک گروه غواصی تحت حمایت دولت روسیه در سال 2007 میلادی پرچم روسیه را در قطب شمال به اهتزاز درآورد و کرملین مدتهاست قصد دارد یک حضور نظامی بسیار گسترده در این منطقه داشته باشد.
روسها که با پیمان گمرکی کشورهای آسیای مرکزی در حال شکل دهی جدید به هژمونی تاریخی خود در این منطقه است با همراهی رسانه جدید التاسیس این کشور و استفاده از تجربه دوران جنگ سرد به غرب واکنش نشان داده است. موضوعی که بی شک واکنش ناتو و اتحادیه اروپا را برای پاسخ در پی خواهد داشت.